Metaelmélet Metafilozófia - A Stratégiakutató Intézet Metaelmélet - Metafilozófiai csoportjának portálja -
FőoldalStratégiakutató IntézetPublikációkElőadásokPartnerekLinkekKapcsolatok
  A Stratégiakutató Intézet Metaelmélet -Metafilozófia kutatócsoportjának portálja  
 
 
Figyelem
Kutatócsoport
Tanulmányok
Fejlesztések
Konferencia 2008
Fórum
Hírek
Szerkesztőség
Kutatók
 

 

Balogh Gábor szociálteoretikus

Balogh Gábor (1951) szociológus, egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Szociológia Intézet). A budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián baccalaureatusi fokozatot és licenciátust teológiából (Facultas Theologica Budapestiensis - 1979), az MKKE Közgazdasági Továbbképző Intézetében szakközgazdász-másoddiplomát (1987, okl. fővállalkozó) és a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen tudományos fokozatot szociológiából (2003) szerzett.

Fontosabb munkahelyek

Társadalombiztosítási Igazgatóság Budapesti és Pest megyei Igazgatósága (ellenőr, 1980-1985); Magyar Országgyűlés (Ogy. képviselő, 1990-1994); PPKE BTK Szociológia Intézet (egy. docens, 1995-től); Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (megbízott előadó, 1998-2001).

Kutatási területek

Gazdaság- és menedzsmentszociológia, társadalombiztosítás, információs társadalom, szociomatika.

Szellemi arcél

A szerző életét az életfogytig tanulás és az "Élettől tanulva tanítunk" kettőssége határozza meg. Innovatív-kreatív személyiség, akit untat az egyoldalúság és egyhangúság. Ez tükröződik szakmai és tudományos munkásságában: 1973-tól 4-5 évente változtatott munkahelyet, illetőleg három különböző tudományterületen folytatott tanulmányokat. Tudományos tevékenysége három korszakra tagolható: pályáját a 70-es években a teológiai tanulmányok és azok alkalmazása, a 80-as években a gazdasági tanulmányok és a tanultak párhuzamos alkalmazása, a 90-es években a politikai-szakmai munkásság jellemzi. A szerzett tapasztalatok pragmatikus és perszonalista-egzisztencialista mentalitással társultak, és az élettársadalom-szemléletben, a homo informaticus és az információs társadalom sajátos felfogásában, illetőleg a társadalombiztosítás tanná fejlesztésében és tanként való művelésében csúcsosodnak ki. A szerző legújabb törekvése egy új tudásdiszciplína, a szociomatika megteremtése, amely feladatának a szociális terület (társadalmi gazdaság) információs tevékenységének tudományos művelését tekinti. Ennek nyomai láthatók az ezredfordulón írott tanulmányaiban, valamint doktori disszertációján ("Racionális cselekvés és kollektív döntés a társadalombiztosításban").

Fontosabb publikációk

A gazdaság társadalmi dimenziói (Osiris - BIP, Budapest, 2001);

Fontosabb közös publikációk

A tudás társadalma I-II. (Stratégiakutató Intézet, Ipargazdaság Kutató Intézet, Nemzeti Ifjúságkutató Intézet, 2002); Metodológia, társadalom, gazdaság (In memoriam Bertalan László, Budapest, 2004).

Egyéb személyes tevékenységek

A szerző korábban rendszeresen futballozott és pingpongozott.

e-mail: bgabor@btk.ppke.hu

   
     
 
Kutatók
Kutatócsoport bemutatása

Új tanulmányok
Irodalom
Archívum