FőoldalStratégiakutató IntézetPublikációkElőadásokPartnerekLinkekKapcsolatok
  A Stratégiakutató Intézet Metaelmélet -Metafilozófia kutatócsoportjának portálja  
 
 
Figyelem
Kutatócsoport
Tanulmányok
Fejlesztések
Konferencia 2008
Fórum
Hírek
Szerkesztőség
Kutatók
 

 

Dunkel Nepomuk Norbert zeneszerző, filozófus

Dunkel Nepomuk Norbert (1962) évekig tanított az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán és a Debreceni Egyetemen filozófiát, vallástörténetet, zeneelméletet, zeneesztétikát és zeneterápiát, valamint zongorát. Tanítási tevékenysége mellett zeneszerzőként és előadóművészként is ismert.

Fontosabb munkahelyek

Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Ének Tanszék (tanársegéd); Debreceni Egyetem (előadó).

Kutatási területek

Zeneszerzés, zeneterápia, régizene, filozófia, grafológia, pszichológia, pszichiátria, biológia, kvantumfizika.

Szellemi arcél

Dunkel Nepomuk Norbert Liszt Ferenc kiváló barátjának és nem hivatalos tanítványának, Johann Nepomuk Dunkel fiának leszármazottja. Apja zenekar-igazgató volt, így a kis Dunkel a nagybőgők mögött, egy nagy szemetes láda tetején, már 6 éves korában lenyűgözve figyelte a zenekari próbákat. Az újságok (McGill Daily, Montréal, Hungarian Words, Toronto stb.) "reneszánsz emberként" jellemzik, mivel sokoldalú, polihisztor vonásokkal bír. Zeneszerző, magas szinten képzett és gazdag alkotóerejű orgona- és csembalójátékos, és kitűnő rögtönzőművész. Sőt, mi több, zeneterapeuta, filozófus és grafológus. Érdeklődési köre széles, a kvantumfizika, a biológia, a gótikus és barokk régizene, a filozófia, a zeneterápia, az irodalom, a pszichológia és a pszichiátria egyaránt beletartozik. Híres és a diákok körében kedvelt tanára lett az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolának és a Debreceni Egyetemnek. Óráira mindig elkísérte jól ismert és hihetetlenül értelmes fekete kutyája, Malacz, aki óráinak és előadásainak elválaszthatatlan része volt. Malacz nem csak kutya, hanem az együttérzésnek, a gyenge, sérülékeny lények védelmezésének és a természet szeretetének a szimbóluma is volt. Mi több, a felelősségé, mely a szeretettel társul, hiszen a felelősség nélküli szeretet mit sem ér. "Malacz kutya, aki emberré vált" című, speciál-antropológiai, önéletrajzi könyvében Malacz kutya apropóján mutatja be az emberiséget, a ciklikusan támadó vírust, a "teremtés gyenge pontját". Ám Dunkel nem csupán tudós vagy kutató, koncertezett a világ számos pontján. Ha épp kottáit otthon hagyva érkezik koncertjére, akár telefonszámokra is orgonaszimfóniát improvizál. Montrealban bal kezével csembalón, jobb kezével az orgona első manuálján ellenszólamot rögtönöz a pedálszólam basszusához, majd korál dallamot szúr be a szólamok szőttesébe. Egyetemi előadásain szaval, énekel, s általában igen sok kérdést tesz fel a hallgatóságnak. Munkáiban - legyen az zeneszerzeménye, verse, vagy tanulmánya - monomániásam esik szó az univerzum felépítése és a zene összefüggéséről. Rajongva hisz a tanári hivatásban, a küldött, az acarya, azaz a tanítványokkal együtt élő, s nekik életvezetési, lelki és szakmai tanácsot adó, "protektív személyiségben". Nem hisz semmilyen tekintélyben, próbálja szeretettel elfogadni tanítványait, s bár kivételesen képzett zenetanár, inkább tanulni, önállóan gondolkozni és szeretni tanít. Szerinte a legtöbb zenei koncert, vagy tudományos előadás "hullaszagú", nem friss, a múlt elvei és az elmúltak tekintélyén alapszik. Dunkel pedig "feltámasztó mágus": a kreativitást, és az egyes ember - legyen az kliense, betege, vagy tanítványa - lelkének igazi természetét, alkotó erőit szeretné feltámasztani.

Fontosabb publikációk

Lélek - Világ - Zene (1997); Lélekharang és fülbevaló - A zeneterápia könyve (2004), Mi a zene - ha mégsem túróslepény? (interdiszciplináris szimfónia, 2005), Malacz kutya, aki emberré vált (speciál-antropológiai tanulmány, 2005).

Egyéb személyes tevékenységek

Dunkel nem csupán tudós vagy kutató. Tanítási tevékenysége mellett zeneszerzőként és előadóművészként is ismert, koncertezett a világ számos pontján, fellépett - többek között - Bécsben, Marokkóban, Montrealban, Párizsban, Pozsonyban, Torontóban, Zágrábban stb.

e-mail: nepomukdunkel@hotmail.com

   
     
 
Kutatók
Kutatócsoport bemutatása

Új tanulmányok
Irodalom
Archívum