FőoldalStratégiakutató IntézetPublikációkElőadásokPartnerekLinkekKapcsolatok
  A Stratégiakutató Intézet Metaelmélet -Metafilozófia kutatócsoportjának portálja  
 
 
Figyelem
Kutatócsoport
Tanulmányok
Fejlesztések
Konferencia 2008
Fórum
Hírek
Szerkesztőség
Kutatók
 

 

Héjjas István gépész és villamosmérnök, buddhizmus-kutató

Héjjas István (1938) mérnök, egyetemi doktor, jelenleg az LSI Informatikai Oktatóközpont gazdasági főigazgató-helyettese és a Gábor Dénes Főiskola docense, ahol előadóként közreműködik a "rendszergazda ismeretek" (szakmérnöki), "bevezetés a számítástechnikába", "operációs rendszerek" és "filozófia" (nappali és távoktatásos) tantárgyak oktatásában. Gépészmérnöki oklevelét a Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán szerezte Miskolcon (1961), irányítástechnikai szakmérnöki oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán (1970). A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán doktorált "vezérléstechnika" szaktudományból (1973).

Fontosabb munkahelyek

Nehézipari Műszaki Egyetem Matematika Tanszék, Miskolc (egyetemi tanársegéd, 1961 1962); Villamos Automatika Intézet, Budapest (osztályvezető, 1962-1977); Híradástechnikai Ipari Kutató Intézet (tudományos főmunkatárs, 1977-1978); Műszeripari Kutató Intézet és jogutódja (szakági főmérnök, 1978-1999).

Kutatási területek

Elektronika, automatika, optika; automatika rendszerek fejlesztése és tervezése, software fejlesztés termelésirányításhoz és mikroelektronikai mérő-automatákhoz, katonai műholdkövető berendezés fejlesztése, pásztázó lézersugaras és lézer diffrakciós méretellenőrző műszerek fejlesztése és gyártása, ipari szennyvizek szénhidrogén szennyezettségének mérésére szolgáló analitikai műszerek fejlesztése; társszerző 27 darab szabadalmazott találmányban az automatizálás, méréstechnika, lézertechnika és spektrofotometria témakörökben; ókori indiai és kínai filozófiák.

Szellemi arcél

Héjjas István közgazdasági technikumot, majd gépészmérnöki és villamosmérnöki diplomát és szabadalmi ügyvivői képzettséget szerzett és villamos vezérléstechnikából doktorált. Pályafutása során ipari tervező és kutató intézeteknél dolgozott, ahol automatizálási, méréstechnikai és számítástechnikai fejlesztésekkel foglalkozott. A Kiváló Feltaláló kitüntetés Arany Fokozatát két alkalommal, 1984-ben és 1989-ben is elnyerte. Évtizedek óta érdeklődik a keleti vallási filozófiák és a modern pszichológia iránt, és e témakörökben is számos publikációja jelent meg. Kutatásaival kapcsolatban mintegy 60 előadást tartott hazai és nemzetközi konferenciákon. Jelenleg egy műszaki főiskolán számítógép-technikai ismereteket és keleti filozófiát oktat.

Fontosabb publikációk

A Modern Tudomány és a Keleti Bölcselet (Orientpress, 1990); Ókori Indiai Bölcselet (Orientpress, 1994); Illúzió és valóság (Aszklépiosz, 1997); Rendszergazda alapismeretek (szakmérnöki tankönyv, LSI Könyvkiadó, 2003); Buddha és a részecskegyorsító (Édesvíz Könyvkiadó, 2004).

Fontosabb közös publikációk

Erősáramú Zsebkönyv (Műszaki Könyvkiadó, 1976 és 1981)

Egyéb személyes tevékenységek

Az ókori távol-keleti vallások és filozófiák, pszichológia, tudományfilozófia kutatása. Szabadidejében szívesen barkácsol, kertészkedik és kerékpározik.

e-mail: hejjas@gdf-ri.hu


   
     
 
Kutatók
Kutatócsoport bemutatása

Új tanulmányok
Irodalom
Archívum